Werkzaamheden bardiensten

Wat moet er gebeuren bij een bardienst?

Verantwoordelijkheid

De onderstaande regels zijn veelal gebaseerd op een ervaring dan wel het beschermen van de vergunning (hygiëne) of het missen van bepaalde voordelen zoals het niet sorteren van lege flesjes. Onderstaande regels dienen derhalve strikt te worden gevolgd.

  • Ongewenste personen achter de bar moeten worden verwijderd
  • Alcohol houdende dranken worden alleen verkocht aan personen ouder dan 18 jaar
  • Alle koelkasten dienen na elke bardienst te worden bijgevuld (het oude voorop!)
  • Lege flesje worden opgeborgen in de kratten onder de bar. Kratten die vol zijn met lege flesjes en lege fusten moeten worden opgeborgen in het magazijn.
  • Tafels en stoelen moeten indien nodig worden schoongemaakt en de buitenstoelen dienen voor vertrek aan de ketting te worden gelegd (sleutel in de werkkast)
  • Aan het einde van elke bardienst moet de dagstaat uitgeprint worden en in het daarvoor bestemde bakje naast de kassa gelegd worden.

Hygiëne

De barvrijwilliger is bij wet verantwoordelijk voor de hygiëne. Teneinde onhygiënische situaties (en als gevolg daarvan een mogelijke boete voor de vereniging of zelfs intrekken van de horeca vergunning) te voorkomen wordt met klem verzocht bij het afsluiten van de bardienst onderstaande lijst te controleren en de nodige handelingen uit te voeren.

  • Koelkasten dienen schoon te zijn en te blijven.
  • De magnetron c.q. oven, tosti apparaat moeten schoon worden achter gelaten.
  • Het magazijn moet na elke bardienst worden opgeruimd.
  • De keuken, aanrechten, frituur en fornuis moeten schoon worden achter gelaten.
  • Vuile vaat dient te worden afgespoeld en vervolgens in de vaatwasser te worden geplaatst; als de vaarwasser vol is dient hij te worden aangezet.
  • Wanneer een schone vaatwasser wordt aangetroffen dient deze leeg te worden gehaald.
  • Flessen dienen gesloten in de koelkast te worden weggezet.
  • De inhoud van de koelkasten dient overzichtelijk te worden gehouden.
  • De thermostaat knoppen van de koelkasten dienen op stand 2 te staan (erg belangrijk!).
  • De vrieskist dient goed afgesloten te zijn.
  • Het afdruiprek van de biertap incl. de spoelbak, spoelborstel, standpijp en 2e afdruiprek moet met sop worden schoongemaakt en droog worden achter gelaten teneinde fruitvliegjes te voorkomen.
  • De afvoer van de biertap moet na het afsluiten met heet water worden nagespoeld.